Skip to main content
Yrkesakademin i Österbotten | 2023

Matkonst från världens kök

04 april 2023

Under vintern 2022 skapade YA utbildningen visuell framställning tillsammans med Edunovas integrationsutbildning på svenska en kokbok som bjuder läsaren på en smakresa runt hela världen. I boken finner du personporträtt och recept på allt från morgonmål till lunch, middag och bakverk, från alla världens hörn, Europa, Sydamerika, Afrika.

Svängrum-e bjuder nu på ett recept från boken - en alldeles underbar dessert från Albanien!

Vi önskar er en fin smakresa!

Utbildningen för visuell framställning vid YA & Edunova integrationsutbildning på svenska

Boken finns till salu (15 euro) på YA i Campus Allegro, Jakobstad (hos visuell framställning), på YA i Vasa (på Restaurang Kungsgården och frisörsalong PointCut) samt på www.aftereight.fi

Boken säljs också på YA:s vårmarknad den 27.4 på Campus Kungsgården i Gamla Vasa.

efterettsdam

Trilece från Albanien

Jag heter Lindita och kommer från Dures i Albanien. I Albanien brukade vi träffa våra vänner en gång i månaden och gå ut på stan för att äta trileche. Trilece är söt och välsmakande. Desserten kommer ursprungligen från Balkan.

kaka

Trilece

Efterrätt med 3 sorters mjölk från Albanien

.........................................................................

Ingredienser

  • 10 ägg
  • 200 g socker
  • 150 g mjöl
  • 500 g mjölk
  • 100 g kondenserad mjölk
  • 500 g vispgrädde
  • 200 g karamelliserad mjölk
  • 10 g bakpulver
  • Sätt ugnen på 175 grader.

Gör så här:

  • Vispa ägg och socker tills blandningen tjocknar.
  • Sikta ner mjölet.
  • Smörj en ugnsform med smör.
  • Häll i bandningen och bred ut den jämnt.
  • Grädda den i 175 grader i 35 minuter.
  • Ta ut formen ur ugnen och låt svalna i 15 minuter.

Blanda ihop mjölk och vispgrädde med en träslev
och häll blandningen över den bakade sockerkakan.

Bred ut karamelliserad mjölk med spateln.

Skär kakan i bitar. Och den är klar att serveras.


Matkonst - Från världens kök, 2023